მთავარი
კატეგორია
TV ლაივი მენიუ
Loading data...

საქართველოში ორგანული ღვინის ვენახებს მთლიანი ვენახების ფართობის მხოლოდ 0.3% უჭირავს

5e4f9cad2f6c6
შოთა ტყეშელაშვილი
21.02.20 22:38
1925
საქართველოში ორგანული ღვინის ვენახებს მთლიანი ვენახების ფართობის მხოლოდ 0.3% უკავია - ამის შესახებ ამერიკის ღვინის ეკონომისტთა ასოციაციის (AAWE) მიერ გამოქვეყნებული მიმოხილვიდან ხდება ცნობილი. 

აღნიშნული შეფასება ორგანული სოფლის მეურნეობის კვლევით ინსტიტუტსა (FiBL) და ორგანული სოფლის მეურნეობის საერთაშორისო მოძრაობათა გაერთიანებას (IFOAM) ეკუთვნით. 

სტატისტიკის მიხედვით, ორგანული ღვინის ფართობებს მთლიან ვენახებში ყველაზე დიდი - 22.5%-იანი წილი დიდ ბრიტანეთში უჭირავს. 19.6%-იანი წილით მეორე ადგილზე ბელგიაა, 15.8%-იანი წილით კი მესამე ადგილზე იტალიაა. 

ღვინის ყველაზე დიდ ექსპორტიორ ქვეყანაში - საფრანგეთში ორგანულ ვენახებს მთლიანი ფართობის 10% უჭირავს, გერმანიაში კი ეს მაჩვენებელი 7.3%-ია. 

შედარებით ნაკლებია ორგანული ვენახების ფართობები აშშ-სა და ჩილეში, სადაც ის 2.7% და 2.2%-ს შეადგენს. 

AAWE - ორგანული ვენახების წილი ქვეყნების მიხედვით:

86415903_3337763452917104_6052400456766849024_o.png (960×555)
2019-ის რთველში ბოლო 30 წლის განმავლობაში ერთ-ერთი რეკორდული რაოდენობის - 271 ათასი ტონა ყურძენი გადამუშავდა. ამ მოცულობის 1%-ზე ნაკლები მოდიოდა ორგანულ ყურძენზე. 

ღვინის ეროვნული სააგენტოს მონაცემებით, კახეთის რეგიონში ყურძნის მოსავალი თითქმის 10%-ით გაიზარდა, შედეგად ღვინის ქარხნებში ჯამურად 268 ათასი ტონა ყურძენი გადამუშავდა. აქედან 172 ათასი ტონა რქაწითელის ჯიშის ყურძენზე, 82 ათასი ტონა კი საფერავის ჯიშის ყურძენზე მოდიოდა. 

ასევე, 2019 წლის რთველში გადამუშავდა 5,5 ათასი ტონა კახური მწვანე და 8,5 ათასი ტონა სხვა ჯიშები.

ამბროლაურის მუნიციპალიტეტში მოსავალმა 1863 ტონა ყურძენი შეადგინა. მათ შორის ალექსანდროული და მუჯურეთული - 1828 ტონა. საქართველოს დანარჩენ რეგიონებში საწარმოთა მიერ მიღებულმა ყურძენმა დაახლოებით 1130 ტონა შეადგინა.  

ღვინის ეროვნული სააგენტოს მონაცემებით, მევენახეებმა ყურძნის რეალიზებით 2019 წლის რთველში 300 მილიონი ლარის შემოსავალი მიიღეს. 

რამდენიმე დღის წინ TBC Research-მა საქართველოს ღვინის ბაზრის შესახებ გამოაქვეყნა კვლევა. დოკუმენტის მიხედვით, მეღვინეობა საქართველოში ერთ-ერთი ყველაზე შემოსავლიანი სფეროა, რომელიც უკუგებისა და მოგების კარგი მაჩვენებლებით გამოირჩევა. 

TBC Research-ის კვლევის მიხედვით, ბიო-მეურნეობის შენახვის მაღალი დანახარჯებიდან გამომდინარე, სავარაუდოდ, აღნიშნული მიმართულება საქართველოში მომავალშიც ნიშურ და ექსპორტზე ორიენტურებულ პროდუქტად დარჩება. 

"საქართველოში ადგილწარმოშობის დასახელებით დაცული 20 ღვინის სახეობა და 17 ორგანული ღვინო იწარმოება. ძირითადად აღნიშნული წარმოება კახეთის რეგიონში არის გავრცელებული. ბიო-წარმოებაზე გადასვლა საკმაოდ გრძელვადიანი და ძვირადღირებული პროცესია. მათი მაღალი სარეალიზაციო ფასიდან გამომდინარე, ჩვენი აზრით ამგვარი ღვინოები უმეტესად საექსპორტო ბაზრებზე ორიენტირებული პროდუქტებია," - ნათქვამია კვლევაში.