მთავარი
კატეგორია
TV ლაივი მენიუ
Loading data...

სვანეთში “კესანეს მარწყვი” 650 კგ მოსავალს ელოდება

62cfa6f7b1718
ანუკა ჯოხაძე
14.07.22 21:35
903
სვანეთში, სოფელ ბეჩოში, კვიციანების ოჯახმა მარწყვის მოყვანა 2019 წელს გადაწყვიტა. ევროკავშირის, ავსტრიისა და შვედეთის პროექტ GRETA-ს დახმარებით 150 კვადრატულ მეტრ ფართობზე ოჯახმა სათბური მოაწყო.

პირველი მოსავალი, რომელიც კვიციანებმა გასულ წელს აიღეს, სრულად გაიყიდა. როგორც “კესანეს მარწყვის” დამფუძნებელი აკაკი კვიციანი ამბობს, დღეს სვანეთში ადგილობრივად მოყვანილ მარწყვზე მოთხოვნა ძალიან დიდია.

“ეს არის ნატურალური, ბიო პროდუქტი, რომელიც არ შეიცავს არანაირ შხამქიმიკატს. მხოლოდ და მხოლოდ ვიყენებთ ბიო პრეპარატს, რომელიც მარწყვს მავნე მწერებისგან იცავს.

სათბური არის 150 კვ.მ. ფართობის, მარწყვი კი გაშენებულია 80 კვ.მ-ზე. 2 თვეში 180 კილოგრამის მოსავალი მივიღეთ, ვფიქრობ, რომ სამომავლოდ მოცულობები კიდევ გაიზრდება", - აცხადებს “კესანეს მარწყვის” დამფუძნებელი აკაკი კვიციანი.

ევროკავშირის, ავსტრიისა და შვედეთის დახმარებით, გარდა სათბურის მოწყობისა და მისი სრულად აღჭურვისა, მცირე მეწარმემ სატრენინგო კურსიც გაიარა, სადაც სვანეთის რეგიონისთვის ჯერ კიდევ უცხო კულტურის მოყვანის სპეციფიკა ისწავლა.

“რომ არა პროექტი GRETA, რომელიც მხარდაჭერილია ევროკავშირის, ავსტრიისა და შვედეთის მიერ, ნამდვილად ამ ყველაფერს მხოლოდ ჩვენი საკუთარი ძალებით ვერ მივაღწევდით. პროექტი დაგვეხმარა როგორც სათბურის კონსტრუქციის აშენებაში, ასევე დღესაც, მარწყვის მოვლის პროცესში მათი კონსულტანტები ჩართულები არიან. ძალიან გვეხმარება ეს ყველაფერი, გავიზარდეთ", - ამბობს “კესანეს მარწყვის” დამფუძნებელი აკაკი კვიციანი.

ევროკავშირის, ავსტრიისა და შვედეთის მხარდაჭერით “კესანეს მარწყვი” წელს 650 კილოგრამ მოსავალს ელოდება, რომლის რეალიზაციასაც ადგილობრივ ბაზარზე აპირებს. მცირე მეწარმის თქმით, პროდუქციაზე მოთხოვნა ძირითადად სვანეთში მდებარე რესტორნებისგან, სასტუმროებისგან და საკონდიტროებისგან მოდის. ამასთან, როგორც პროექტ GRETA-ს წარმომადგენლები ამბობენ, “კესანეს მარწყვის” წარმატებამ სვანეთში სხვა ადგილობრივებსაც უბიძგა, რომ ამ საქმით დაკავებულიყვნენ და მათაც მოეწყოთ მარწყვის სათბურები.

“იქიდან გამომდინარე, რომ მოთხოვნა არის ადგილობრივად მოყვანილ მარწყვზე, იმ მწარმოებლებმა, რომლებსაც ჩვენ დავეხმარეთ, ჩითილების და ნერგების წარმოება დაიწყეს. ცდილობენ, რომ გადასცენ ცოდნა და ნერგები სხვა მწარმოებლებს იმისთვის, რომ გაფართოვდეს ადგილობრივი წარმოება, რითაც საოჯახო სასტუმროები იქნება, ადგილობრივი რესტორნები თუ მოსახლეობა დაკმაყოფილდეს.”-ამბობს ლაშა ჭანტურია, პროექტ GRETA-ს მენეჯერი ორგანული სოფლის მეურნეობის მიმართულებით.

ცნობისთვის, პროექტი GRETA, ქვეყანაში ბიზნეს-გარემოს გაუმჯობესების ხელშეწყობას ისახავს მიზნად, რითაც დამატებითი შემოსავლის შექმნის შესაძლებლობას საქართველოს ეკონომიკის ორ ისეთ სექტორში ზრდის, როგორიცაა  სამთო ტურიზმი და ორგანული სოფლის მეურნეობა.